Банко Стоянов: Всеки български IT бизнес няма никакви основателни пречки да не излезе на чуждестранния пазар, ако има какво да предложи на потребителите си

Сподели

banko stoyanov

Здравей, Банко, би ли се представил с няколко изречения на нашите читатели?

Здравейте! Казвам се Банко Стоянов и съм един от администраторите на форума за онлайн бизнес Predpriemach.com, съсобственик в рекламна мрежа ADX.BG и дигитална агенция eSale.bg. Занимавам се с Интернет маркетинг повече от 11 години. Участвал съм в над 200 чужди и български уеб проектa, реализирани и опериращи до ден днешен. Всеки един нов е предизвикателство за мен и изпитвам страхотно удовлетворение след неговото приключване и пускане. Обичам да тичам, да спортувам, когато намеря време, и да прекарвам времето си навън с близки и приятели.

Спомена за форума Predpriemach.com, който е един от двата големи български сайтa, събрали повече уебмастъри у нас. Как се развива той и какво бъдеще виждаш пред него?

Благодаря за въпроса. Да, форумът се радва на голяма популярност последно време и развитието му тече с бързи темпове. Но, както съм споменавал неведнъж, това се дължи най-вече на самите потребители, които са двигателят. Стараем се да бъде полезен както на отдавна редовните, така и на по-новите ни посетители. Информацията, която всеки ден се излива в него, става все по-необхватна за прочит. Дори наскоро успя да достигне 500 000 поста, което за тясно таргетиран форум не е малко число. Поставена е следваща цел – 1 милион.

Наистина, форумът е мястото, на което се събрат уебмастъри, искащи да развият нещо свое в Интернет и повече от 90% от активните потребители там са успели, а другите са на път да го постигнат.

Имаме някои идеи и проекти около развитието на форума, които засега не искаме да разкриваме. Всеки, който посети форума и стане част от него, ще има възможността да забележи новостите. Не е тайна за никой, че искаме да приобщим и чуждестранните уебмастъри с една единствена цел – да обменим опит и да слеем пазарните си интереси в една платформа. Тази крачка ни се стори логична, след като доста от потребителите на Predpriemach.com взимат активно участие не само при нас, но и в чуждестранни форуми. А и какво по-хубаво от това да имаш достъп по повече ресурси, докато браузваш един-единствен сайт.

Разкажи ни за някой нов твой проект?

Новият проект, за който ми се иска да отворя дума е англоезичната част на форума, която разработваме от няколко месеца. Както при всяко едно начало, в момента предприемаме първите и най-трудни стъпки. Силно се надявам в рамките на няколко месеца тази секция от форума да се развие и да достигне по-голям обем от съдържание, респективно – нови англоговорящи потребители.

Проектът, в който активно участвам, се осъществява както благодарение на екипа зад форума, така и на неговите потребители. Вярваме, че в кратки срокове можем да го развием и да стане силен елемент от общността ни, давайки възможност за пряка комуникация между нас и целия свят – нещо, което само обогатява.

Как се развива онлайн бизнесът у нас?

Според мен онлайн бизнесът в България е най-бързо развиващият се. Благодарение на това се радваме не само на по-конкурентни кадри в областта на информационните технологии, но и обликът на бизнеса, който стъпва в мрежата е по-иновативен и съвременен. Напредва смело и уверено. Нещо, което всеки ден виждам в българското Интернет пространство.

Даже смея да твърдя, че всеки български IT бизнес няма никакви основателни пречки да не излезе на чуждестранния пазар, ако има какво да предложи на потребителите си. Всеки един негов поглед натам е осъществим и е въпрос на време и добра стратегия да го постигне.

Твърдо смятам, че тази тенденция ще се запази и в годините пред нас. Познавам голяма част от колегите в IT бранша и определено знам, че стоят в основата на това, което в момента „расте“. Още една причина статистиките за отминалата година, които очакваме, да са с нови върхове.

Какво е мнението ти за дисплей рекламата?

Като цяло положително. Но не мога и да си кривя душата, че на този тип реклама се радват предимно определени сайтове и медийни групи тук, в България. Мисля, че пазарът ще претърпи промени в тази насока. Ако трябва да съм честен, трябва да е по-отворен. Отворен за нови играчи и възможности. Статистиките за последните години показват, че има повишаване на бюджетите в този тип реклама, което е показател, че има интерес от страна на рекламодателя. Сега, негова отговорна задача е да успява да използва този тип реклама максимално ефективно за своя бранд.

Google+ author rank – спекулация или истина?

Може да се манипулира, да. Но по-скоро в положителния смисъл на думата. Какво ще рече това? По този начин Google дава възможност на собствениците на блогове и сайтове да докажат качество и авторство на своето съдържание. Спомням си какво каза Мат Кътц реди време, а именно, че социалното присъствие на даден автор е добър начин да се създаде и изгради добрата му репутация. Ако репутацията на даден автор на съдържание е прозрачна, то това прави мрежата едно място, в което е по-лесно да се ориентираш, търсейки определена информация.

Изхождайки от това, лично аз правя заключение, че чрез author rank-а, Google иска да направи намирането на конкретни автори (тяхната работа) по-лесно за потребителите, като по този начин стимулира използването на авторите като елемент за класиране на страници и сайтове. Това допринася за реализиране на основната цел на Google – качествените резултати.

Кой е най-смешният SEO мит, който си чувал?

Това, че не трябва да се оптимизира за нищо друго, освен за главните ключови думи, което не само е мит, но и грешна стратегия, тъй като повече от 70% от ключовите думи, които използват хората, всъщност са използвани за пръв път.

Коя според теб е най-трудната ниша в България?

Всички ниши, в които има силна конкуренция са трудни за работа. Имам наблюдения върху финансовите и IT услуги, Предполагам и много други, като дрехи и мода, туризъм, имоти, продажба на автомобили и др.

А в кои най-конкурентни си работил ти?

Може би в IT услугите. Ниша с голям потенциал и силна конкуренция – от предлагането на уеб дизайн до хостинг услугите. В момента дори гледам към чуждия пазар, в същата ниша. Смея да кажа, че, в сравнение с българския, там нещата са като на война. Предполагам всеки, който работи на него, може да разбере за какво говоря. Но винаги е било така на големите пазари – трудно, но работата и инвестираните ресурси се отплащат.

Още интервюта с