Николай Илиев: IT бизнесът е може би единствения бизнес в България, който се развива положително

Сподели

nikolay-iliev

Здравей Ники, представи се с няколко изречения на нашите читатели

Здравейте, казвам се Николай Илиев и съм основател и управител на IT-Academy.BG – IT учебен център, фокусиран върху обученията в различни IT сфери – SEO, PHP, софтуерно тестване, JavaScript и т.н. С дейността си се стремим да подпомагаме развитието на повече качествени IT специалисти в България.

Какви хобита имаш и с какво се занимаваш в свободното си време?

Обичам динамиката и екстремността. Шофирам бързо, но безопасно! Карам ATV, картинг, летял съм с парапланер и в най-скоро време ще скоча с парашут. Освен екстремната част, както и при повечето хора в бранша, работата се е превърнала в част от ежедневието ми и понякога дори не я усещам като такава.

С какво се занимаваш професионално?

С мениджмънта на IT-Academy.BG. Това да работиш с хора, които изпълняват услуга за други хора е изключително отговорно начинание. Стремя се да организираме обучения, към които ще има висок интерес и съответно възвръщаемост за обучаващите се. Изключително много държа на качеството – всичките лектори при нас се избират много внимателно спрямо доста фактори – професионален опит, репутация, лекторски умения и други. Наистина се старая курсистите ни да получат адекватно обучение и развитие. Въпреки голямото разнообразие на видове реклама, в България най-ефикасния метод все още е препоръката от доволен клиент.

Разкажи ни повече за IT-Academy. Кога стартирахте и как се роди идеята за нея?

IT-Academy.BG стартира декември 2013 г. Идеята се появи спонтанно, след дискусия относно недостига на качествени програмисти и IT специалисти, както и трудностите за да се появят нови. Ние не претендираме, че ще превърнем всеки един наш курсист в топ експерт, защото за това е нужен дълъг опит, но задължително ще дадем началното ниво на всеки желаещ да работи и да се развива в този сектор.

Какви курсове предлага академията в момента?

В момента се провеждат курсове за оптимизация за търсачки (SEO) и програмиране на PHP & MySQL. В края на следващия месец започват и обученията по софтуерно тестване и JavaScript програмиране. Стремим се да организираме курсове в сфери, в които има най-голям недостиг на персонал.

Развива ли се в правилната посока IT бизнеса у нас?

IT бизнесът е може би единствения бизнес в България, който се развива положително. Много чуждестранни софтуерни компании аутсорснаха услугите си тук. Същевременно вече имаме много примери за родни IT компании, които се наложиха на световно ниво. Всички те обаче страдат от липсата на IT специалисти.

Какво е за теб SEO?

SEO е задължителен интернет маркетингов канал. SEO е динамично и развиващо се. Става все по-трудно да се изпитат позитивите от него, затова се доверявайте само на качествени SEO специалисти с богато портфолио.

Прочетете и ревюто за IT Academy в Wickeble.

Още интервюта с