Ангел Порязов: Google+ и авторството играят наистина голяма роля

Сподели

angel-poryazov

Здравей Ангеле, представи се накратко на нашите читатели

Накратко съм интернет потребител повече от 10 години, по-известен като Poltargaista. На ранна възраст се сблъсках с информацията, която предлага интернет, с анонимността и възможностите са доходи. От тогава в интернет се чувствам по-комфортно дори и от огромно кожено сепаре. Повече за мен в блога ми poryazov.com. По местораждане, местоживеене и месторабота съм от Добрич. Локацията никога не ми е пречила да развивам VRETIEL и да работя с партньори и клиенти от България и света. От две-три години се занимавам активно със SEO, като паралелно с това развивам множество лични проекти в различни насоки. Което ми напомня още веднъж да ти пожелая успех в реализацията на този интересен проект. Стискам палци за все повече и по-интересни интервюта от все по-известни личности в родното интернет пространство. 😉

С какво се занимаваш в свободното си време, имаш ли някакво хоби?

Напълно откровено – в свободното си време спя. Съня е лукс, който на този етап от живота си не мога да си позволя. През останалото време, както вече споменах, съм активен интернет потребител.

Хобитата ми са много, постоянно се появяват нови и зарязвам стари. Активен спортист и още по-активен пушач съм. Странно, но компенсирам това някак с колоездене и фитнес. Обичам книгите, хубавите филми и силната музика. Много хора се чудят как работя на силна музика, но това ми действа мотивиращо. Доста често се разхождам извън населени места, а доста често и стрелям с каквото имам под ръка (само по мишени). :)

Какво ново около теб?

Отказах няколко изключително вредни навика, но има още толкова, които чакат своят ред. Засега се придържам към работата, но се глася за влизане в политиката след няколко години, пък да видим. 😀 В професионален план няма информация от кухнята на този етап. Намерих няколко изключително добри партньори и активно задвижваме нови и отдавна занемарени проекти. Но когато и ако станат факт ще говоря повече, да не дърпам дявола за опашката.

Какви изводи успя да си направиш след SEO състезанието?

Една връзка от авторитетен и тематично свързан сайт е равна на 50 нискокачествени. Авторитета на домейните и тръста към сайта също играят голяма роля. Но общо-взето засега имаме нужда от линк-билдинг услуги. В България все още не сме дорасли достатъчно, за да споделяме или линкваме интересно и/или полезно съдържание. Много малко хора поддържат хубави лични блогове и доста от тях се страхуват да изразяват публично мнението си.

Google+ и авторството играят наистина голяма роля, а вероятно ще става все по-голяма. Не съм говорил с организатора или клиентите, но ми е интересно дали и какъв е бил ефекта за тях след края на състезанието. От личен опит мога да кажа, че понякога това да си на първо място в Google не означава, че ще получиш поръчка. Изискват се и добри познания по маркетинг, анализиране на клиентското поведение и тънкости, които да провокират хората да говорят за вас и да купуват от вас.

Какви трудности срещаш в ежедневната си работа при SEO?

Основно липсата на хубави линк билдинг услуги за българския пазар. Липсата на желание от страна на собствениците на бизнеси и сайтове за съдействие на оптимизаторите. Както и ниските бюджети. Хората трябва да са наясно, че повечето неща се купуват и това са пари, които се влагат в сайта им. Едва ли има оптимизатор, който да даде цена от 600 лева/месец и да прибере 580 в джоба си. А ако има такъв – е, жалко, сменяйте го докато е време.

На къде бият Google?

Основно бият уебмастърите. Преди няколко дни излезе статия за 10-те неща, които Google ПРАВЯТ, но ЗАБРАНЯВАТ на останалите. Пълна пародия.

Представете си, че Google определя закона, а вие сте адвокат на дадения сайт. Ще спазвате стриктно всяка буква и запетая или ще се опитате да намерите вратичка, за да сте максимално полезни на себе си и клиента си? Смятам, че насоките, които дават е хубаво да се спазват, но определено не дословно. А също и се обръща прекалено голямо внимание на Мат Къц(и).

Честно казано не мога, а и не искам да давам предположения. Ще видим какво ще измислят и ще се нагаждаме към промените.

Какви съвети ще дадеш на бъдещите SEO оптимизатори?

Да правят нещата малко по-умно. Линк билдинга е сложен процес, не става за ден-два. Да оптимизират няколко свои сайта и чак след това да работят с клиенти. И както каза Пано – докато не започнат да вадят по 6 цифрени суми годишно да не си придават важности. Все пак сме малко и колегиално общество, трябва да си помагаме, а не да си пречим и да се дразним!

Още интервюта с