Димитър Георгиев: Когато добър SEO оптимизатор продава своята услуга – той продава know how

Сподели

димитър георгиев бико

Здравей Митко, представи се с няколко изречения на нашите читатели.

Казвам се Димитър Георгиев – Бико и съм роден, за да разтърся вашия онлайн свят! От това по-нагло – здраве! Ако сам не се хвалиш – няма кой да го направи като хората. Пробвал съм да аутсорсвам рекламата и PR-a към циганска агенция, но не ми се получи нещо :) За това си създадох и моята вълшебна страна, наречена Ideamax.eu.

Известен си в Интернет професионално като SEO оптимизатор и копирайтър и лично като хейтър. Кое от двете ти харесва да бъдеш повече?

И двете ми харесват всъщност, защото доказват, че мога да бъда професионалист, но мога да бъда и човек като всички останали, които подминавате и дори не забелязвате на отсрещния тротоар на улицата. Мисля, че е добре да си всестранно развита личност и се стремя към това, въпреки модерния тренд да сме тесни специалисти.

Всичко е до това колко време си склонен да посветиш на себе си и колко на оценката на обществото за теб. В професионален аспект се боря за оценка на обществото, а в личен план за собствената си такава. От там се получава и тази разлика в начина, по който хората ме стереотипизират.

Има ли допирни точки между хейта и SEO-то?

Нямаш си и идея колко много Андрей! Хейтът ме научи да съм страшно провокативен и това, приложено в професионален план работи не на 200, на 1000%. Един добър пример е заглавията, които използвам в публикациите си и въобще контент маркетинг стратегията, която мисля прилагам доста успешно. Отделно разбира се помага и фактът, че за краткия си живот (на 28 години съм) бях и журналист за известно време, макар да нямам такова образование и всъщност това го знаят малко хора за мен.

Хейтът сам по себе си те учи на характер. Не бъркайте хейтъра с троловете, орките, елфите и други предизборни партийни същества, защото правите груба грешка. Той застава зад думите си и показва характер и аргументация. Той е реален и engage rate-аму е смазващ.

От колко време се занимаваш със SEO?

Всеки път, когато ме попитат този въпрос казвам една цифра. Тоя път обаче си давам сметка, че май ще калкулирам времето повторно. От около 8 години. Тогава имах собствен сайт за технологични новини и правих това, което после стана масово известно като оптимизация за търсачки. Тогава си беше просто спам.

Какви поуки успя да направиш от вече изминалото SEO състезание?

Ами адски много хора показаха добри неща. Не следих особено отблизо състезанието, въпреки че бях участник с моя публикация, от която всъщност вие имахте линк за вашия сайт. Но мисля, че колкото повече състезания, толкова по добре. Виждам, че Jabse – българската търсачка също са организирали свое и това ме радва. Нека има предизвикателства, за да ставаме все по-креативни и успешни.

Как ти се стори самото състезание като цяло?

Доста оспорвано, особено към края. Интересни обрати – интересно беше и като цяло. Както казах обаче не съм ровил в дълбоки детайли, освен ако не съм видял нещо интересно и гледам предимно собствените си неща. Състезанията са малко като кастинг за звезди, пък с моето Его явно вече се имам за такава и няма какво да доказвам. Другото е олимпийският принцип в действие.

Какви проблеми срещаш в работата си като SEO специалист?

Нямам проблеми. Нещата се случват. Аз съм щастлив. Клиентите са щастливи. Не мога да се отърва от работа. Има кофти клиенти, но аз съм споменавал и преди, че избирам с кой да работя и просто мразя да се раздавам за хора, които не оценят труда ми. Тях ги връщам, защото в крайна сметка искам да се развивам, а неприятните клиенти само ме спъват и изразходват енергията, която мога да вложа далеч по-успешно в други неща.

Какво искат клиентите?

Клиентите са, като жените. Искат всичко, сега, веднага. Накарай ги да го дефинират и те не знаят. За това за мен е важно да ги консултирам в маркетинг и PR план, за да съм сигурен, че нещата им вървят добре, защото дори аз да съм си свършил работата, то ако бизнес модела им не става – нещата не вървят. В общи линии реално съм специалист по всичко, но няма как.

Какво искат Google от сайтовете, за да ги класира първи?

Искат теб! Да, искат ти да влезеш да кажеш браво и да оцениш това, което си прочел. То да ти помогне и да те направи един „happy customer“. Даваш – получаваш, това е принципът.

Поставено лице ли е Мат Кътс?

100 :) Абе всъщност няма значение. Изглежда достатъчно сдухан зубрач, за да го слушат хората, а това им отключва рефлекса за доверие в експертите – точно както при лекарите с бели престилки. Честно казано би било голям дебилизъм от страна на Google да правят такива неща.

Успяват ли да се адаптират българските оптимизатори с новите алгоритми на търсачката?

Винаги. Източното полукълбо на планетата винаги е било по-нискобюджетната чиста форма на креативност. Скоро правих сравнение, че докато един американец ще тръгне да инвестира 100-200к долара в бизнес концепции и сложни стратегии и метрики, то едно умно българско хлапе ще направи 2 пъти повече за 20 пъти по-ниска сума. Да, сигурно няма да работи 5 години, но ще работи достатъчно, за да изкараш милион и да биеш американеца с неговите камъни.

Каква е разликата между SEO за 300лв и SEO за 1000лв на месец?

Аз и хакерчето от блока, дето разбира и преинсталира компютъра на Цецка от третия етаж. Малко го надценихме, но това е положението. Колкото повече бюджет е склонен да вложи един клиент– толкова повече време можеш да му отделиш и да впрегнеш повече креативност, know how, знания и контакти, за да си сигурен, че и той и ти сте доволни от свършеното.

Когато добър SEO оптимизатор продава своята услуга – той продава know how. Той може да направи нещо, което клиента не може и точно това е скъпата част, защото, за да може да го прави – той е посветил години и е направил купища жертви, за да стигне до това ниво на познание.

Защо SEO те прави щастлив?

Представи си се като малък. Тичаш край блока, играеш футбол, ходиш за риба на село, пребиваш се с колелото по прашния селски път и днес можеш да се справиш сам самичък с огромни конкурентни фирми с вековна история, та понякога и дори Google, 2-та най-скъпо оценена компания в света с 40-50 000 служителя с IQ над 120. SEO оптимизацията е един вид бунтарство. Тя дава шанс на обикновения малък човек да бъде значим в глобалния свят на 21 век.

Още интервюта с