Калин Каракехайов: Негативното SEO и репортите не правят услуга на никого

Сподели

Калин Каракехайов

Здравей Калине, разкажи ни нещо за себе си?

Позитивен човек съм и обичам да общувам с хората и да си прекарвам добре, но понякога ми е приятно и да задълбая в някоя интресна област и да чета сам цяла нощ. Прекарвам голяма част от времето си пред моя любим лаптоп.

Какви хобита имаш и какво правиш през свободното си време?

Спортувам скуош, тенис на корт, футбол и Laser tag, събирам се с приятели да играем разни игри или да пием бира, ходя по планините.

С какво се занимаваш професионално?

Със SEO и търговия с домейни и линкове. В момента правим с екипа ми система, която ще следи всички по-интересни домейни в света и ще можем да предложим много интересни услуги, някои от които вече са активни. Който има интерес към купуване на хубави домейни или линкове, може да се свърже с мен на zaekyt@gmail.com и ще получи индивидуална оферта според нуждите си.

Разкажи ни за някой твой проект за който не знаем?

От скоро реших да се занимавам с некомерсиални неща и пуснах първия си такъв сайт – Gochange.org, създаден с цел хубаво смислено съдържание да се споделя и да достига до повече хора. Също така най-големият ни проект-търсачка Napred.BG също още не е комерсиализиран.

Какво искат Google от уебмастърите?

Искат невъзможното – да спрем да им манипулираме търсачката, най-вече с линкове. Нали затова сме тук, за да може сайтовете на по-сериозните и отговорни клиенти (другите рядко се обръщат към SEO като услуга) да се катерят и да предлагат добри услуги на хората. Google мери почти всички ниши с един аршин, което е безумно – не може да се очаква сайт за отпушване на канали или ремонт на покриви да има много натурални тематични линкове или естествени социални сигнали. Добре че разбират поне, че платените линкове поддрържат комерсиалните ниши да не бъдат заринати с нискокачествен спам (като избутват нагоре по-хубави сайтове с бюджет) и засега се борят с тях само привидно.

Лесно ли се става добър SEO оптимизатор?

Със сигурност е по-лесно отколкото например добър хирург или атомен физик, но SEO изисква специфичното умение да се мислят и следят много нещо едновременно, което не се удава на всеки.

Известен си в SEO бранша като човека с най-много домейни. Кажи ни поне ориентировъчна цифра колко домейна притежаваш?

Около 1400 домейна, за съжаление не успяваме да купим всичко, което си струва, иначе с екипа ми сме намерили толкова хубави стари домейни, че вече трябваше да са над 5000.

Колко трудно се поддържа такава мрежа от сайтове?

Тук е мястото да благодаря на страхотния ми екип, който ми помага изключително много и без тях не би било възможно да се поддържа нещо толкова голямо.

Има ли нещо, което не те попитах, а би искал да споделиш с нас?

В много държави SEO оптимизаторите масово са супер зле (знам по тези, които купуват линкове от мен за английския пазар), а не се съмнявам, че са високо платени. Случвало ми се е да видя с очите си как се дават 50 долара на месец за 1 линк в баннат за продаване на линкове сайт, който не е в индекса и носи само вреди. Българите трябва по възможност да оставят на мира нашия пренаситен малък пазар, пълен с проблеми, и да се насочат към клиенти и проекти в други държави и на други езици. Имаме добри специалисти и ще постигнем много неща така. Освен това мога да ви снабдя със голямо количество стари, хубави домейни в почти всяка държава, която си изберете :)

Негативно SEO! Твоето мнение по въпроса.

Нашето комюнити се крепи на крехко равновесие от разбиране, взаимопомощ и доверие. Негативното SEO и репортите не правят услуга на никого. Никога не съм репортвал сайт на колега и призовавам всички оптимизатори да не действат с лоши средства и да не репортват сайтове, освен в изключителни случаи (като при Мебели Виденов, които бяха хакнали сайтове, за да си сложат линкове). Всички знаем, че се руши много по-лесно, отколкото се създава и понякога емоциите идват в повече и искаме да потопим някой, а и знаем че можем. Въздържайте се при такива случаи, защото ни крепи крехко равновесие и отношенията между колегите значат много за бъдещето на този бранш. Не забравяйте, че общият противник е Google, на които желание номер 1 им е никой да не поръчва SEO и всички да правят Adwords (едва ли някой ще оспори това твърдение, зад което седи залог от десетки милиарди долара на година чиста печалба). Така че нека заедно да се опънем на монопола, за да има баланс, а не да му доносничим един за друг – това е жалко.

Още интервюта с