Петя Младенова: Конверсията от лендинг страниците навлиза като основен източник за директни продажби

Сподели

p_mladenova

Здравей Петя, представи се на нашите читатели

Здравей читателю! Казвам се Петя Младенова, родом от гр. Видин и странстваща вече 13-та година.

С какво се занимаваш?

Заниманията ми, предимно в Интернет са реклама, маркетинг и брандиране, както и изработка на лендинг страници, базирани на HTML5, CSS3 и JS технологиите. В реалния свят, който напоследък ми отнема виртуалното удоволствие се подвизавам на бързи обороти с офлайн реклама и в грил заведение.

Какво е твоето хоби?

Обичам да посвещавам времето си (когато не ме гони) в експериментиране и изработване на дизайни за лендинг страници, в разходки сред природата и фитнес разтоварване в залата.

Какво те накара да влезеш в света на Интернет?

Майка ми все повтаряше, че Интернет е прозорецът към света. Преди 5 години не знаех да боравя с компютър. След упорито самопрактикуване, продължавам да се усъвършенствам там, където ми доставя удоволствие. Виртуалният свят е и моята страст днес. Започнах с писане надомно, като си докарвах допълнителни доходи в продължение на година. Постепенно навлизах в електронните канали и попивах като суха гъба всичко, което може да се превърне в занаят.

Кой според теб е най-добрият онлайн маркетингов канал за реклама?

Социалните взаимодействия и SEO оптимизацията. Напоследък и конверсията от лендинг страниците навлиза в българското виртуално пространство, като основен източник за директни продажби на продукти и услуги.

Ако клиент ти даде 10 000 лева за онлайн реклама, как ще ги разпределиш?

Интересен въпрос. Реално, такъв бюджет ежемесечно се прахосва за ТВ реклама, като ефекта е нулев – почти всеки зрител обръща канала в монент на рекламна пауза. Как бих разпределила тази сума за интернет реклама:

1. 40% – SEO. Лендинг страници, линкнати с текстови фрази от статии, видео реклами и презентации.
2. 25% – социални сигнали. Страници в основните социални мрежи Googel+, Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest и дискусии по тях.
3. 20% – дарения. Даренията също са тип социален метод за респект на даден бранд. От моя гледна точка – чувствам, че да дариш някого с усмивка е безценно (и правилно), пред глупостта да задоволиш алчността на държавната хазна.
4. 15% – вложен труд.

Твоите пожелания към нас

Искрени пожелания за просперитет и необятна аудитория от читатели, клиенти и фенове.

Още интервюта с