Христо Стоянов от Lifehack.bg: Мотивира ме най-вече едно-единствено нещо – да направя продукт, бранд, който да ми позволи да съм господар на живота си

Сподели

христо стоянов

Здравей Христо, би ли се представил с няколко изречения на нашите читатели?

Здравей, Андрей!

Казвам се Христо Стоянов, на почти 30 години, родом от Русе, живеещ в Пловдив. Във виртуалното пространство съм познат на не особено голяма група от хора като човекът, който стои зад lifehack.bg В момента се занимавам само с него и с още един нов проект, върху който работя.

Освен lifehack.bg (за него ще те питам по-късно) какво е хобито ти?

За съжаление, освен въпросния сайт имам и още няколко хобита, които напоследък тотално съм зарязал поради най-баналната и разпространена причина. Често ме хваща яд, че не започнах да събирам капачки, а се увлякох по адски скъпо хоби като мотоциклетите. Харесвам и да събирам и качествени книги, които напоследък все по-рядко чета. Да пътувам с човека до мен също ми е едно от любимите занимания. Ще спра до тук, че се размечтах… :)

Какво е чувството да имаш най-посещавания блог в България?

Не съм се замислял. От напъни да го подобрявам непрекъснато май не ми остава време ей така да помисля върху това и да се изкефя – не че е най-посещавания /дано да е, нямам идея/, а че е доста посещаван. Истината е, че вложих много труд да е това, което е в момента и съвсем скоро очаквам да бера плодовете от това.

Колко време ти отнема създаването на една публикация в сайта?

Зависи! В повечето случаи около ден, но сумарно по часове някъде около 4-5 часа поне. Не че е проблем да „свърша“ и за 30 мин като изпляскам текста, сложа му 3 линка и една „мината от всеки“ в нета картинка, но това не е качеството, което искам да предложа.

Наблягам много на външния вид на статиите с оглед на удобството при четене. Гледам да разделям нещата визуално по абзаци, с картинки, за да може да не се изморяват очите и да се сканира доста по-лесно. И без това повечето хора сканират съдържанието, вместо да го четат.

Как успяваш да си толкова мотивиран и винаги да продължаваш да пишеш? Ти не си взимаш дори ден почивка :)

Мотивира ме най-вече едно-единствено нещо – да направя продукт, бранд, който да ми позволи да съм господар на живота си. С една дума свободата – финансова и откъм време – това ме мотивира. А без нещо, което да се отличава от останалите шансовете ми сериозно намаляват. Затова го правя. Мисълта, че ще съм „роб“ на някой тарикат ми причинява състояние подобно на това, което изпитват хората страдащи от клаустрофобия, когато ги затворят в кутия…

Лесно ли се монетизира подобен тип сайт като lifehack.bg в България?

Краткият отговор е Не! Но хубавото е, че в последно време репутацията на бранда, споделянето на хората от уста на уста, съдържанието и начина му на представяне, лекотата, с която се опитвам да работя с партньорите ми улесняват донякъде този процес като водят още рекламодатели.

В крайна сметка монетата има 2 страни и освен малкия пазар и останалите ограничения , за трудностите съм си виновен и аз самият – имам предвид, че освен продукта, важно е и както казват „гурутата“ неустоимото предложение. В момента съм се фокусирал в тази посока.

Какви са плановете ти за lifehack.bg в дългосрочен план?

Плановете ми са да се развива и да стигне ниво на медия за бизнес и личностно развитие, която да консумират все повече хора. Възможностите са доста. Сайта в момента е това, което е в резултат от работата на един-единствен човек. Какво ли би станало ако зад него стои цял екип…? Идеите са в главата ми, само чакат подходящия момент и спонсор :)

А в личностно отношение?

Голяма къща с много деца, които да ми пишат статиите :)

Още интервюта с